DE HUID EN DE ZON

31 jul 2015

door

In:Nieuws

Reacties uitgeschakeld voor DE HUID EN DE ZON

Share on

DE HUID EN DE ZON, en wat is het verschil van product tot product.

Er is een gigantisch aanbod van zonneproducten zowel in de schoonheidssalons, supermarkten, en apotheken.

Worden mensen geleid naar de factor die ze het liefst zo laag mogelijk willen houden, omdat men nog altijd denkt dat de huid dan sneller bruint?

Vaak gaat dit boven de ingrediëntenlijst.

Ook boven de ingrediëntenlijst gaat het aangenaam smeren en in sommige gevallen, ‘hoe mooi is de verpakking’.

God, er kan ook niet van de consument verwacht worden dat ze de ingrediënten moeten kennen, en het internet is vaak een gevaarlijke/ en soms naar onwaarheid geschreven bron.

Het lezen wat er staat wil niet zeggen dat dit op waarheid gebaseerd is.

Maar hoe dan een efficiënt zonproduct kiezen?

Wat zegt op de eerste plaats de Europese Commissie aangaande de cosmetica wet?

Deze zegt op de eerste plaats dat gebruikers moeten weten waartegen een zonneproduct beschermt. Als het product zowel tegen UV A als UV B straling beschermt staat erop ‘breedspectrumbescherming’. Het woord ‘waterproof’ mag niet meer gebruikt worden, wel mag er op een etiket ‘waterresistant’ staan. Als dit op het etiket wordt toegelaten moet het product nog na 80 minuten zwemmen de huid beschermen. Ook moet een etiket aanduiden of ze beschermen tegen huidkanker, en tegen vervroegde huidveroudering.

Gebruiksvoorschrift volgens EC lijnen;

Volgens de algemene testnorm moet 2mg/cm² aangebracht worden en dit om de 2 uur op het lichaam van een volwassenen. (bron Faculteit Farmaceutische biomedische wetenschappen)

Zonnecrèmes vallen onder een zeer strenge testnorm en worden voor ze op de markt komen op alle vlakken getest via de wettelijke methode. De doeltreffendheid van een zonneproduct komt mede door de substantie (en dit door de mate van hechting aan huidoppervlak) denk aan wrijving, transpiratie. Hierbij is waterresistant van het zonneproduct ook van belang, wetende dat er 50{6eb262c7eb218b7fcea1a2451b6f4864b603f97f4a7a10c11dfb43f418a2fca3} van de UV A en 75{6eb262c7eb218b7fcea1a2451b6f4864b603f97f4a7a10c11dfb43f418a2fca3} van de UV B stralen tot 1 mtr door penetreren onder het wateroppervlak.

Staat er dan op het etiket ‘zeer waterresistant’ dan heeft dit een grote waarde! Hiervoor bestaat een wettelijke ‘in vivo’ testmethode!

Kinderen: Ook voor kinderen is het van cruciaal belang om de huid goed te beschermen.

Weetje

Meer dan de helft zonnestralen die je huid tijdens je leven ontvangt, heeft je huid te verwerken voor je 18 levensjaar (minder sterke huid barrière, dermis 3 tot 4 x dunner dan bij volwassenen).

UV A is verantwoordelijk voor huidveroudering! Deze straling wordt niet gefilterd door de hoornlaag. Vormen stress, vrije radicalen en schade aan het DNA.

Op basis van recente en zeer succesvolle in vivo experimenten is het mogelijk om DNA herstellende enzymen aan zonnebrandcrèmes toe te voegen. Nadeel is dat deze zonnebrandcrèmes moeilijker zijn uit te smeren. De waarde van dit zonneproduct is echter enorm!

UV B Verdikt de huid, geeft pigmentatie (zet melanocyten aan tot pigment),Verdikt de epidermis en geeft een onmiddellijke vitamine D synthese.

Monique

Monique Aerdts

Monique Aerdts